Forumda Arama Yapın

Saç Tedavisi Forum Forum Medikal Saç Tedavileri Alternatif Yöntemler DHT Hormonu Engelleyen Besinler 17 Doğal Yiyecek

Bilgi DHT Hormonu Engelleyen Besinler 17 Doğal Yiyecek

20-03-2024, 12:10
1 yorum
2
88
2 yanıt dizini görüntüleniyor
    • Saç dökülmesinin toplum üzerinde ne kadar etkili olduğunu hemen hemen herkes bilir. Günümüzde genetik yatkınlık sonucu oluşan saç dökülmesi bir çok erkekte kalıcı saç kaybına neden olmakta ve kişiyi kelliğe kadar götürmektedir. Kaılıcı saç kayıplarının altında yatan neden DHT (dihidrotestosteron) hormonu, beraberinde artış gösteren PGD2 prostaglandin yükselmesi ve bir dizi zincirleme reaksiyon oluşmasıdır.

      Yüksek DHT seviyelerini engellemenin en çok aranan yöntemlerinden biri, bunu DHT engelleyici besinler yoluyla doğal olarak yapmaktır.

      Peki bu yiyecekler nelerdir? Bu DHT engelleyici yiyecekler işe yarıyor mu? Bunların arkasında herhangi bir bilim var mı?

      En önemlisi, erkek tipi saç dökülmesini yenmenin daha etkili ve daha hızlı yolları var mı?

      Mümkün oldukça önce doğal çözümleri denemeye çalışıyoruz ve hemen akla DHT engelleyici gıda seçenekleri geliyor.

      DHT hormonu nedir?

      DHT veya dihidrotestosteron, saç büyümesi de dahil olmak üzere erkeğin biyolojik özelliklerinde önemli bir rol oynayan ve hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkili olan, testosterondan türetilen bir androjen hormonudur.

      DHT, 5-alfa redüktaz enzimi testosteronu dihidrotestosterona dönüştürdüğünde üretilen güçlü bir testosteron formudur. DHT, erkek gelişimi ve özellikleri için gerekli olmakla birlikte, aşırı DHT seviyeleri, özellikle erkek veya kadın tipi kelliğe genetik yatkınlığı olan bireylerde, saç köklerine bağlanarak saç büyümesini olumsuz yönde etkileyebilir, bu da incelmeye ve saç dökülmesine neden olabilir.

      Bilime göre DHT’yi engelleyen en iyi 17 yiyecek

      DHT Hormonu Engelleyen Besinler 17 Doğal Yiyecek

      Yalnızca bilimsel çalışmalara göre en iyi 17 DHT engelleyici gıdanın listesi:

      1. Soğanlar
      2. Zerdeçal
      3. Kabak Çekirdeği
      4. Edamame Fasulyesi (Soya Proteini)
      5. Yeşil çay
      6. Hindistancevizi yağı
      7. Meyveler
      8. Avokado
      9. Ceviz
      10. Muz
      11. Beyaz Mantarlar
      12. Havuçlar
      13. Karpuz
      14. Ispanak
      15. Soya ürünleri
      16. Domates
      17. Badem

      Yukarıdaki liste basitleştirilmiştir, dolayısıyla bunların her birinin saç deriniz ve saçınız üzerinde nasıl etkili bir DHT engelleyici olabileceğini aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

      Soğanlar

      Soğanlar, klinik öncesi çalışmalarda DHT engelleyici olduğu (erkek tipi kellikle bağlantılı erkeklik hormonu) olduğu tespit edilen antioksidan quercetin için mükemmel bir kaynaktır.

      DHT, foliküllerin minyatürleşmesine ve sonunda yeni saç büyümesinin durmasına neden olur. Quercetin, testosteronu DHT’ye dönüştüren 5-alfa redüktaz enzimini inhibe ederek kafa derisindeki DHT birikimini azaltmaya ve saç incelmesini ve daha fazla saç dökülmesini yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

      Soğanları yemeklerinize düzenli olarak dahil etmek, saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olan bu faydalı flavonoid için iyi bir besin kaynağı sağlayabilir.

      Zerdeçal

      Bu canlı sarı baharat, klinik öncesi araştırmalarda kafa derisindeki DHT üretimini bloke etme konusunda umut vaat eden kurkumin bileşiğini içerir. Soğanlarda bulunan quercetin gibi, kurkuminin de 5-alfa redüktaz enziminin testosteronun DHT’ye dönüşümünü engellediği görülüyor.

      Bu, DHT’nin foliküllere bağlanmasını önleyebilir ve bunların küçülmesine ve saç büyümesinin durmasına neden olabilir. Körilere, smoothielere, çaylara ve diğer yiyecek ve içeceklere zerdeçal eklemek, DHT düzeylerini yönetmenin potansiyel bir doğal yolu olarak kurkumin alımınızı artırabilir.

      Kabak Çekirdeği

      Kabak çekirdeğinde yoğunlaşan lignanlar, testosteronu saç dökülmesine neden olan androjen DHT’ye dönüştüren 5-alfa redüktaz enziminin aktivitesini inhibe edebilir.

      Bu, kabak çekirdeğini vücuttaki DHT seviyelerini potansiyel olarak azaltmanın umut verici doğal bir yolu haline getirir. Kabak çekirdeğindeki çinko, çinko eksikliği saç dökülmesine ve dökülmesine neden olduğundan saç sağlığına daha fazla fayda sağlar.

      Kabak çekirdeğini atıştırmalık olarak kullanmak veya salatalara, yoğurtlara ve unlu mamullere eklemek, bu faydalı lignanları ve çinkoyu tüketmenin kolay bir yolu olabilir. Bunları ayrıca kabak çekirdeği yağı formunda da bulabilirsiniz; bu, kabak çekirdeğindeki besin maddelerini kabak çekirdeği ile pek işe yaramayan yemeklere eklemenin kolay bir yoludur.

      Edamame Fasulyesi (Soya Proteini)

      Bu olgunlaşmamış soya fasulyesi genistein gibi zengin bir izoflavon kaynağıdır; bazı çalışmalarda kabak çekirdeği lignanlarının mekanizmasına benzer şekilde 5-alfa redüktaz aktivitesini inhibe ederek DHT seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabileceği bulunmuştur.

      Soya proteini de dahil olmak üzere edamame’deki izoflavonlar, 5-alfa redüktaza bağlanıp aktivitesini bloke edebilir ve testosteronun DHT’ye dönüştürülmesini önleyebilir. Bu, DHT kaynaklı saç incelmesine ve dökülmesine karşı koruma sağlayabilir.

      Edamame, besin açısından yoğun bir atıştırmalıktır veya kızartmalara ve salatalara ilave olarak, hatta soya proteini alternatifleri olarak bile kullanılabilir.

      Yeşil çay

      Yeşil çay, güçlü bir antioksidan olan epigallokateşin galatın (EGCG) mükemmel bir kaynağıdır.

      Araştırmalar, EGCG’nin, DHT’nin saç folikülüne bağlanmasını ve onları etkisiz hale getirmesini önleyerek saç büyümesini desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. EGCG, DHT’nin foliküllere zarar vermesini engelleyerek, onlara doğal olarak yeni saç üretmeye devam etmeleri için daha iyi bir ortam sağlar.

      Yeşil çay ayrıca saç döngüsünün anajen (büyüme) aşamasında folikülleri uyararak saç büyümesini artırabilir. Günde 2-3 bardak yeşil çay içmek EGCG gibi antioksidanları sağlayabilir.

      Gördüğümüz çoğu DHT bloke edici şampuan formülünde bu kadar popüler bir içerik olmasının nedeni budur.

      Hindistancevizi yağı

      Hindistan cevizi yağı öncelikle laurik asit gibi orta zincirli trigliseritlerden oluşur. Test tüpü ve hayvan araştırmalarında laurik asidin, 5-alfa redüktaz enzimini inhibe ederek DHT üretimini bloke etme yeteneği olduğu gösterilmiştir.

      Bu, düzenli hindistancevizi yağı tüketiminin, androgenetik alopesiye yol açan yüksek DHT seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

      Ayrıca hindistancevizi yağı, saç bakım ürünü olarak kullanıldığında saçın beslenmesine ve güçlenmesine yardımcı olarak dökülmeyi ve kırılmayı önleyebilir. Hindistan cevizi yağıyla pişirin veya topikal olarak uygulayın.

      Meyveler

      Yaban mersini, ahududu ve diğer meyveler, bazı kanıtların vücutta DHT üretimini engellemeye yardımcı olabileceğini gösteren C vitamini sağlar.

      C vitamininin 5-alfa redüktaza geri dönüşümsüz şekilde bağlanarak testosteronun DHT’ye dönüşmesini engellediği düşünülmektedir. İlk araştırmalar, daha yüksek C vitamini alımının DHT oluşumunu ve bununla ilişkili foliküllerin minyatürleşmesi gibi etkilerini yavaşlatabileceğini öne sürüyor.

      Meyve ve sebzelerden bol miktarda çilek ve C vitamini almak DHT’nin düşmesini destekleyebilir.

      Avokado

      Sağlıklı tekli doymamış yağların en iyi besin kaynaklarından biri olan avokado, DHT seviyelerinin düşürülmesine katkıda bulunabilir, ancak mekanizmalar hala araştırılmaktadır.

      Bazı çalışmalar avokadonun vitamin, mineral ve sağlıklı yağlardan oluşan kombinasyonunun 5-alfa redüktaz aktivitesini inhibe ederek hormon seviyelerinin optimize edilmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

      Antiinflamatuar özellikleri aynı zamanda DHT’nin foliküllere bağlanmasını da engelleyebilir. Diyetinize besin açısından yoğun avokadoları dahil etmek, DHT’yi doğal olarak yönetmenin potansiyel olarak kolay bir yoludur.

      Ceviz

      Ceviz, birkaç çalışmanın 5-alfa redüktaz enzimini inhibe ederek DHT üretimini engellemeye yardımcı olabileceğini gösterdiği L-lizin içerir.

      Ayrıca protein, sağlıklı omega-3 yağ asitleri, folat, E vitamini ve saç dökülmesine karşı korunmaya ve saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olabilecek diğer besinler açısından da zengindirler.

      Cevizdeki diğer faydalı besinlerle eşleştirilmiş amino asit L-lizin, cevizi DHT düzeylerini kontrol altında tutmak için umut verici bir doğal seçenek haline getirir.

      Muz

      Muzlar, bazı kanıtların testosteronun 5-alfa redüktaz tarafından DHT’ye dönüştürülmesini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdüğü bir B vitamini olan iyi bir biyotin kaynağıdır.

      Biyotin eksikliği aynı zamanda saç dökülmesiyle de bağlantılıdır, bu nedenle muz ve diğer gıdalardan yeterli miktarda biyotin almak muhtemelen sağlıklı saç büyümesinin korunmasına da yardımcı olur. Muz ayrıca bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olan fruktooligosakkaritler gibi prebiyotikler de sağlar.

      Bağırsak sağlığı hormon düzenlemesini etkilediğinden muz, biyotin içeriği ve bağırsak yararları yoluyla dengeli DHT seviyelerini destekler.

      Beyaz Mantarlar

      Beyaz, cremini ve portobello gibi mantarlar çinko mineralinin mükemmel kaynaklarıdır. Çinko, protein sentezinde ve folikül gibi dokuların büyümesinde ve onarımında hayati bir rol oynar.

      Daha da önemlisi çinko, 5-alfa redüktaz inhibitörü olarak testosterondan DHT üretimini bloke ederek doğal bir DHT engelleyici görevi görür.

      Çinko eksikliği saç dökülmesiyle bağlantılıdır, bu nedenle çinko açısından zengin mantar tüketmek, DHT’yi potansiyel olarak düşürecek ve saç büyümesini teşvik edecek bu temel besin maddesinden yeterince almanızı sağlar.

      Havuçlar

      Bu canlı kök sebzeler, beta-karoten formundaki A vitamininin yanı sıra C, E ve K vitamini gibi diğer antioksidanlarla yüklüdür.

      Havuçtaki antioksidanların, DHT hasarına bağlı kırılma ve dökülmeyi önlerken folikülleri uyardığına ve saçın yeniden büyümesini teşvik ettiğine inanılıyor. A vitamini sağlıklı saç üretimi için hücre büyümesinde önemli rol oynar.

      Bu arada C vitamini DHT sentezini inhibe edebilir. Havuçları sık sık yemek, folikülleri beslemek ve DHT’nin etkilerini potansiyel olarak azaltmak için besin dolu bir yol sunar.

      Karpuz

      Domates gibi karpuz da mükemmel bir karotenoid antioksidan olan likopen kaynağıdır.

      Likopenin, antioksidan ve antiinflamatuar etkiler yoluyla DHT’nin kafa derisi ve foliküller üzerindeki etkilerini en aza indirmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.

      Karpuzun tadını çıkarmak, DHT ile ilişkili erkek tipi kelliğe karşı potansiyel koruma sağlamak için iyi bir dozda likopen sağlayabilir.

      Ispanak

      Bu yeşil yapraklı sebze, 5-alfa redüktazın aktivitesini doğrudan bloke eden ve testosterondan DHT üretimini engelleyen bir mineral olan çinko ile yüklüdür.

      Çinko eksikliği saç dökülmesi ve dökülmeyle ilişkilendirilmiştir, bu nedenle ıspanaktan ve diğer bitkisel gıdalardan bol miktarda çinko almak DHT düzeylerini kontrol altında tutmanın anahtarıdır.

      Ispanak ayrıca saç derinizdeki saçların büyümesi için demir, C vitamini ve diğer besinleri de sağlar.

      Soya ürünleri

      Edamame, tofu ve soya sütü gibi soya kaynakları, 5-alfa redüktaz aktivitesini inhibe ederek DHT seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilecek izoflavon bileşikleri bakımından zengindir.

      Soyadaki genistein ve daidzein gibi birincil izoflavonlar enzime bağlanabilir ve onun testosteronu DHT’ye dönüştürme yeteneğini bloke edebilir.

      Bu, DHT’nin saç foliküllerinin minyatürleşmesi gibi saçların incelmesine ve kel noktalara yol açan etkilerine karşı koruma sağlar.

      Domates

      Domates antioksidan likopenin mükemmel bir kaynağıdır. Bazı araştırmalar likopenin DHT’nin saç derisi ve saç kökleri üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

      Domateslerdeki likopen, antioksidan ve antiinflamatuar mekanizmalar yoluyla DHT’ye karşı koyarak, yüksek DHT seviyelerinin neden olduğu folikül minyatürleşmesini yavaşlatabilir veya önleyebilir.

      Badem

      Bu kuruyemişler E vitamini ve saç dökülmesine bağlı DHT seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilecek sağlıklı yağlar bakımından zengindir.

      Steroid Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, E vitamininin, testosteronu DHT’ye dönüştüren 5-alfa redüktaz enzimini inhibe ettiğini ve böylece saç folikülünün minyatürleşmesini potansiyel olarak önlediğini buldu.

      Badem ayrıca saç büyümesi için gerekli bir mineral olan çinko ve DHT’nin neden olduğu inflamasyonun etkilerini ortadan kaldırabilecek antiinflamatuar bileşikler de sağlar.

    • Bilgiler yararlı fakat saw palmetto ve ya yeşil çay gibi ürünlerde dozajı öğrenebilsek daha faydalı olurdu.
2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.