Forumda Arama Yapın

Saç Tedavisi Forum Forum Medikal Saç Tedavileri Saç Bakımı Ürünleri Saw Palmetto Kullananlar Yorumları

Yorum

Saw Palmetto Kullananlar Yorumları

11-11-2023, 16:35
1 yorum
2
27
2 yanıt dizini görüntüleniyor
    • Saw palmetto popüler bir bitkisel gıda takviye edici kapsüldür. Bazı insanlar bunu saç dökülmesini tersine çevirmek veya önlemek amacıyla kullanıyor ancak etkili olduğunu doğrulayacak yeterli bilimsel kanıt henüz yok. Birçok kullanıcı bu bitkisel ürünü genetik saç dökülmesini önlemek için kullanıyor ancak saç kayıplarında herhangi bir azalma olmadığını belirtmiş.

      Saw Palmetto Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

      Saw Palmetto Kullananlar Yorumları

      Serenoa repens veya saw palmetto, Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişen küçük bir palmiye ağacıdır. Saw palmetto, Batı Hint Adaları’na özgüdür ve Yerli Amerikalılar onu bir süredir şifalı bir bitki olarak kullanmıştır.

      Bu yazımızda saw palmetto ve saç dökülmesine yönelik yapılan araştırmaları inceliyoruz. Ayrıca saw palmetto’nun nasıl kullanılacağını açıklıyoruz ve saç dökülmesine karşı diğer olası tedavileri tartışıyoruz.

      Bugüne kadar saç dökülmesine karşı saw palmetto üzerine yapılan bilimsel araştırmalar sınırlı kalmıştır. Bu bitkisel takviye ile yapılan çalışmada bir sağlık durumu için saw palmetto kullanan kişileri destekleyecek yeterli bilimsel kanıt olmadığını ortaya koymuştur.

      Ancak bazı araştırmacılar palmetto ve saç dökülmesini araştırmışlardır.

      2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre , saw palmetto, 5-alfa redüktaz adı verilen bir enzimi inhibe edebilir. Finasterid (Proscar) adı verilen bir ilaç, erkeklerde saç dökülmesini tedavi etmek için bu mekanizmayı kullanır. Finasterid , 5-alfa redüktazı inhibe ederek testosteronun , erkek tipi saç dökülmesinden sorumlu hormon olan dihidrotestosterona dönüşümünü bloke eder.

      Saw palmetto’nun vücutta antiinflamatuar etkileri de olabilir ve bu da saç dökülmesinin bazı nedenlerine karşı koruma sağlayabilir.

      2002 yılında  yapılan bir araştırmada, araştırmacılar androgenetik alopesili 10 erkeğe hem saw palmetto hem de beta-sitosterol içeren bir takviye verdi. Araştırmacılar 10 erkekten 6’sında saç dökülmesinde azalma olduğunui kaydetti. Bu çalışma çok küçük olduğundan, bu bulguları desteklemek için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.

      2012 yılında yapılan bir araştırmaya araştırmacılar, hafif-orta şiddette androgenetik alopesili 100 erkeği inceledi. 2 yıl boyunca bir grup her gün 320 miligram (mg) saw palmetto alırken, diğer grup günde 1 mg finasterid aldı.

      Sonunda, palmetto kullananların %38’i saç dökülmesinde iyileşme görürken, finasterid alanlarda bu oran %68’di . Bu bulgu her iki tedavinin de etkili olduğunu ancak finasteridin daha etkili olduğunu düşündürmektedir. Araştırmacılar ayrıca saç dökülmesi ne kadar şiddetli olursa, palmetto’nun işe yarama ihtimalinin de o kadar az olduğunu belirtti.

      Daha küçük çalışmalar, saw palmetto’nun saç dökülmesi tedavisinde ümit verici olabileceğini gösterse de, daha büyük ölçekli ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

      Saw palmetto nasıl kullanılır?

      Saw palmetto, ağızdan alınan takviyeler ve şampuanlar ve saç kremleri gibi saç bakım ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli preparatlarda mevcuttur. Araştırmacılar saw palmetto’nun saç dökülmesini önlediğini veya tedavi ettiğini kanıtlamadığından resmi olarak önerilen bir dozaj yoktur. Genellikle kullanılan miktarlar toz olan bitkisel ek sürelerde 320 miligram yağ asit içeren kapsüllerde 160 miligram olarak bulunur.

      Saw Palmetto yağ asidi içeren kapsüller günde iki kez 160 mg’lık önerilen dozajı belirtir. Araştırmacılar bu dozajı klinik deneme ortamında da kullandılar.

      Saw palmetto’nun yiyecekle birlikte mi yoksa yemeksiz mi alınacağı gibi nasıl kullanılacağına dair ekstra bir rehberlik yoktur. Aç ya da tok karnına alınabilir.

      Saw Palmetto Yan Etkileri

      Saw palmetto genellikle önemli yan etkilere neden olmaz. En yaygın yan etkileri baş ağrısı ve mide rahatsızlığı ve yorgunluk olarak bilinir.

      Saw palmetto’nun herhangi bir ilaçla etkileşime girmez. Bununla birlikte, etkileşimler hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkması durumunda insanların saw palmetto almadan önce doktorlarıyla konuşmaları hala iyi bir fikirdir.

      Saw palmetto alan erkeklerin bir başka endişesi de takviyenin prostat spesifik antijen (PSA) düzeylerini azaltabilmesidir. Saw palmetto aldıktan 6-12 ay sonra PSA seviyelerinin %50 oranında azalabileceğini belirtiyor. Doktorlar prostat kanseri taraması sırasında PSA düzeylerini test ediyor, bu nedenle palmetto bu testlerin doğruluğunu azaltabilir.

      Saç dökülmesine karşı diğer yöntemler

      Androgenetik alopesi olan bir kişinin nasıl bir tedavi uygulayacağım saç dökülmesi şiddetine bağlı olarak değişir. Genelde bu tip dökülmede vitaminler ya da hastalıkların azdır. Hormonların sebep olduğu bir dizi faktörden dolayı kaynaklanan dökülmeleri azaltmak için birtakım tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

      Vitamin eksikliği kaynaklı dökülmelerden kişinin beslenmesi beslenmesine dikkat etmesi gerekir ve bu alanda bir doktora muayene olması önemlidir. Belirli gıdalar saçın büyümesini teşvik etmeye, gücünü ve hacmini artırmaya yardımcı olabilir. Bu yiyecekler arasında yumurta, ceviz, patates, tahıllar gibi besinler ve ek olarak biotin içeren kapsüller kullanılabilir.

      Amerikan Dermatoloji Akademisi, insanlara diyetlerinde belirli besin maddelerini yeterli miktarda almalarını tavsiye ediyor. Bunlara vücudun güçlü, sağlıklı saçlar oluşturmak için kullandığı protein ve demir dahildir. Çok az kalori tüketmek saçın büyümesini ve sağlığını da etkileyebilir.

      Saç dökülmesine yönelik diğer evde tedavi yöntemlerini araştıran çok az çalışma vardır. Ancak kafa derisi masajı ve aromaterapinin yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.

      Saw palmetto gibi kabak çekirdeği yağı da bir 5-alfa redüktaz inhibitörüdür. 2014 yılında yapılan bir çalışmada 24 hafta boyunca günde 400 mg kabak çekirdeği yağı alan erkeklerde ortalama %40 oranında saç sayısında artış gözlemlendi. Ancak araştırmacıların bu takviyenin etkinliğini belirlemeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

      Birçok doktor saç bakımıyla ilgili yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasını önerecektir. Bazı kişilerde bu adımlar daha fazla saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olabilir:

      • Sert kimyasal içeren ve nemlendirici ürünler kullanarak saçları yıkamak ve bakım yapmaktan kaçınılmalı.
      • Kimyasal düzleştiriciler, saç düzleştirici kullanmak, sıcak saç maşası gibi ısıyla şekillendirme ürünlerini kullanmaktan kaçınmak saç kurutma makinesinin kullanımının sınırlandırılması ve yalnızca mümkün olan en düşük ayarın kullanılması.
      • Çok sert geriye doğru saç topuzu yapmak, örgüler dahil olmak üzere saçları sıkıca geriye çeken saç stillerini benimsemekten kaçının çünkü bükme ve çekme saç dökülmesine yol açabilir hatta ön taraflarda kalıcı saç kayıplarına bile sebep olabilir.
      • Saçları mümkün olduğunca nazikçe fırçalamak.
      • Ilık suyla saç yıkamak.
      • Keratin ve biotin içeren vitamin kapsülleri almak.

      Genel Olarak

      Saw palmetto saçların büyümesine yardımcı olabilecek bir takviyedir. Ancak bu tedavinin kullanımını destekleyen mevcut kanıtlar sınırlıdır ve resmi makamlar bunu önermemektedir.

      Saw palmetto’nun çok az yan etkisi vardır, bu nedenle bazı insanlar kanıt olmamasına rağmen denemek isteyebilir.İnsanlar çevrimiçi olarak saw palmetto takviyeleri satın alabilirler.

      Bu takviye PSA düzeylerini etkileyebilir, bu nedenle insanlar bu takviyeyi alırken mutlaka doktorlarına bilgi vermelidir.

      Erkek tipi saç seyrelmesi için saw palmetto kullananlar olumlu yada olumsuz yorumlarını konu altından paylaşım yapabilirsiniz.

      facebook grup
    • Genetik saç dökülmesini genetik saç dökülmesini çok da önlediğini söyleyemem bir sene sürekli kullandım ve ara ara da başka marka kapsülleride kullandım. Eğer aşırı derecede saç seyrelmeniz varsa mümkün değil dökülmeleri durdurmaz.
2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.