Forumda Arama Yapın

Saç Tedavisi Forum Forum Medikal Saç Tedavileri Antiandrojen Kullanımı Proscar Kullananlar Yorumları

Bilgi

Proscar Kullananlar Yorumları

15-06-2024, 17:23
1
2
89
2 yanıt dizini görüntüleniyor
    • Erkek tipi saç kaybını önlemek için proscar günümüzde yaygın olarak kullanılan iki ilaçtan biridir. Bu tipi dökülmeleri günümüzde kadın – erkek bir çok insanın başına gelen önemli bir sorundur. Özellikle erkeklerde sıklıkla görülen saç dökülmesi tipi olan Androgenetik Alopesi genç erkeklerde ergenlik çağına girmeyle birlikte kendini gösterir. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre biraz daha az düzeydedir. Erkeklerin yaklaşık %85’ini etkilerken kadınlarda bu oran %25 civarındadır. Kadınlarda tedavisi kolaydır ancak erkeklerde genetik tipte saç dökülmesini önlemek için uzun yıllar düzenli ilaç ve losyonlar kullanılması gerekir. Bazı insanlar tedaviden fayda göremediği ya da uğraşmamak için saç ekimine karar verebiliyorlar. Saç kaybının erken dönemlerinde müdahale edilmesiyle saç dökülmeleri durdurulabilir. Genetik saç dökülmesi olduğunu düşünene bir insan saç kaybının hangi tipte olduğunu anlamak için bir dermatoloğa gözükmeli ve sonucunda öğreneceği dökülme tipine göre uygun tedaviyi başlamalıdır.

      Saç dökülmesi herkeste olan normal bir durumdur. Günde 50 ile 100 saç teli dökülmesi normal olarak kabul edilir. Ellerinizle saçlarınızı taradığınızda fazla sayıda saç döküldüğünü ya da saç yıkama sırasında normalden fazla miktarda saç döküldüğünü görüyorsanız vakit kaybetmeden hemen tedaviye başlamanız gerekir. Erkek tipi saç dökülmesi erken safhalarda tedavi etmek dökülen saçların bir kısmını çıkarabilir ve mevcut saçları koruyacaktır. Bir çok insanın aklındaki soru dökülen saçlar tekrar çıkar mı? Bu soruya verilecek cevap evet olacaktır. Saç kökleri DHT hormonu etkisinden kurtulduğunda hücreler tekrar aktif hale gelecektir.

      Günümüzde genetik tipte saç dökülmesini önlemek için FDA onaylı (American Food and Drug Administration) finasterid ilacı genç hastalarda erken dönemlerde saç kayıplarının önüne geçmektedir. Finasterid sadece genç hastalar değil orta yaşlı insanlarda da olumlu sonuç verebilmektedir. Finasterid ile birlikte minoxidil kullanmakta alınan sonucun daha hızlı olmasını sağlar. Minoxidil uygulanan bölgelerde PGE2 aktivitesini artırarak saç büyümesini uyarır, finasterid ise dht etkisini azaltarak saç köklerinin küçülmesini engeller.

      Oral proscar ile topikal minoxidil minyatürleşmiş saçları yavaş yavaş anajen fazdan telojen faza geçmiş saçlara müdahale eder. Kişideki saç kayıpları vertex bölgesine doğru yayılmış olsa bile saçların geri çıkışı düzenli tedavi ile başarılı sonuç alınabilir.

      Proscar İlacının Etken Maddesi Finasteride

      Genetik saç dökülmesinin birincil sebebi testosteron hormonunun dokularda daha etkili olması için 5 alfa redüktaz tip 2 enzimi ile DHT (Dihidrotestosteron) hormonuna dönüşür. Finasterid bu enzim aktivitesini durdurarak saç kayıplarının önüne geçer. Günde 1 miligram proscar dozu almak yeterli olur. Proscar, 18 yaş üstü erkek kullanıcıların %90’nında fayda sağlarken geriye kalan %10 erkek hastalarda saç miktarına azalma devam etmiştir. Özellikle proscar yaşı genç olan hastalarda vertex bölgesinde açılmalar henüz olmaışsa çok daha iyi sonuç vermektedir. Yaşı 18’den küçük saç dökülmeleri yeni başlamış saçlarında incelmeler oluşan genç hastaların bu ilacı doktor kontrolünde kullanmaları gerekmektedir. Bir çok saç dökülmesi önleyici ilaçlar alnın her iki yan tarafındaki saçlarda çok etkili olamamaktadır. Etkisinin yüksek olduğu bölgeler kafa derisi arka kısımlarında vertex bölgesinde daha başarılı sonuçlar verir.

      Proscar kullanıp saç dökülmesini durdurması, saçlarda kalite artışı sağlaması ve minyatür saçları kalınlaştırması için ilacın en az 1 yıl kullanılmaı gerekir. Bir yıldan kısa süreli kullanımlarda ilacın etkisi çok  az seviyede olmaktadır. Genellikle kullanıcılarda 1 yıldan sonra saçlarda kalite artışı sağladığı görülür. 1 yıldan daha uzun süreli kullanımlarda örneğin 5 yıl gibi saçlardaki etkisi bırakılsa bile etkilerinin devam ettiği bildirilmiştir. Proscar kullanımı bırakıldığında genelde 2 – 6 ay sonra ilacın etkisiyle artan saç miktarı ve kalitesinde azalmalar görülmeye başlar, zamanla kullanımdan önceki hale geri dönülür. Yani hiç ilaç kullanmamış gibi saçlar eski haline geri gelir.

      Proscar Yan Etkileri

      Finasteri testosteron ve dht hormonunda azalmalar yaparak cinsel istekte azalmalar meydana getirebilir. Bu görülebilen yan etki oranı kullanıcıların %2’lik gibi kısmında görülebilir. Yani her 100 kullanıcıdan 98’inde yan etkiler oluşmaz. Genelde kullanıcılarda ilk aylarda belirgin yan etkiler görülebilir. Ancak bu durum yan etkiler ilerleyen aylarda azalarak kaybolabilir. Genelde karşılaşılan yan etkiler seksüel disfonksiyon üzerinde oluşur. Bunlar karşı cinse karşı cinsel isteksizlik, libido azalması, meni hacminde azalma, penis küçülmesi en sık görülen yan etkiler arasındadır. Bu yan etkiler ilaç bırakıldığında 2 ile 3 ay sonra tamamen ortadan kaybolur. Bir kaç hafta içinde kişide normal seksüel fonksiyonlara dönülür.

      Proscar ilacı prostat bezinin büyümesini önlemek ve küçülmesini sağlayan bir ilaç olduğundan, sperm ejekülasyon şiddetini ve miktarında azalmalar yapabilir. İlk kullanmayla 1 ay içinde sperm sayısında geçici azalmalar oluşabilir. Bunların dışında meme dokusunda hassasiyet bastırınca ağrı ve büyüme (jinekomasti) görüldüğüde kullanıcılar tarafından bildirilmiştir. Ancak erkeklerde meme kanseri oluşumu ile finasterid arasında bir bağ görülmemiştir. Proscar prostat hastalığını önlemek için üretilmiştir, kullanımı ile PSA değerlerinde yaklaşıl olaraj %50 düşüş gözlendiğinden, hastalar doktoruna bu ilacı kullandığını söylemelidir.

      Proscar İlacını Kadınlar Kullanabilir mi?

      Proscar kadınlar da kullanılabilen bir ilaçtır ancak doktorunuzun size reçete etmesi ile kullanılması gerekir. Kadınlarda dht aktivitesini azaltarak çalışır. Bu konuda kesinlikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayın. Hamile kadınlarda finasterid kullanımı yasaktır. Çünkü finasterid hornmon düzenini bozarak erkek fetüs genital bölgesinde doğumsal anomali oluşmasına sebep olabilir. Finasterid kullanan erkekle ilişkiye girilmesi fetusu ve kadını etkilemez ancak bu konuda doktora danışmak gerekir. Kadınlarda menopoz sonrası 1 mg finasterid kullanımıyla yapılan bir çalışmada bu ilacın etkisi olmadığı, günlük 5 mg kullanımında ise androjenik sebeplerden dolayı dökülmelerde fayda sağlayabileceği görülmüştür.

      Proscar İle İlgili Bazı Sorular

      Finasterid kullanımı tekrar saç çıkarır mı?

      Proscar 1 yıl kullanmada incelmiş saçların kalitesinde artış yapar, dökülmüş minyatür olarak kalan saçları tekrar termal kıl haline getirebilir. Ancak kellik seviyesine gelinmiş ve uzun yıllar hiç tedavi yapılmamış bir insanda sonuç vermesi beklenmez.

      Proscar kullanıyorum saçlarımda herhangi bir olumlu gelişme göremiyorum ne yapmalıyım.

      Sabırlı olmalısınız finasterid uyuyan saç köklerini aktif hale getirebilir. Ek destek olarak minoxidil ve saç uyarıcı estradiol losyonlar kullanmanız gerekebilir.

      Proscarı sürekli kullanmak mı gerekir.

      Evet sürekli kulanılmazsa saçlardaki etkisi kısa sürede azalarak yok olur. İlaç kullanımı istenildiği zaman da bırakılabilir. İlaç kesildikten sonra 2-6 ay içinde saçlar tekrar incelerek eski haline geri gelecektir.

      Proscarı sadece kafanın tepe ve arka kısımlarında mı etkilidir.

      Vertex kısmı en son dökülen bölge olduğu için buradaki saç kökleri daha kısa sürede etkilenir.

      Testesteron seviyesini düşürebilir mi?.

      Bazı kullanıcılarda testosteron seviyelerinde %10-15 oranında artış yaptığına dair  çok sayıda yorum bulunmaktadır. Bunun nedeni testoosteron hormonunun dht’ye dönüşememesinden kaynaklanır.

      Erkeklerde seksüel yan etkileri kalıcı olabilir mi?

      Seksüel yan etkileri kalıcı değildir, kısa sürede geçer,  ancak bazı hastalarda yan etkilerin tamamen kaybolması ve libidonun eski haline dönmesi uzun aylar alabilir.

      Hamile kadınlar proscara dokunabilir mi?

      Proscar tabletlere kırılmış ise el ile temasından kadınlarda kana geçtiği bildirilmiştir. Bu ilacın tozunun bile ağızdan alınması halinde fetusta bazı deformiteler oluşturabilir.

      facebook grup
    • Doktorumun tavsiyesi üzerine Proscar’ı ikiye bölüp gün aşırı kullanıyorum. Doktorum bu şekilde kullanıldığında cinsel yönden herhangi bir zararı olmayacağını söyledi. Bu yöntemi deneyen veya tecrübesi olan var mı? Fikirlerinizi bekliyorum deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.